top of page
135929419_3791172640932999_5270966732900

  Yoga is een dans tussen rust en inspanning

Yoga

 

 

 

Yoga betekent verbinding; verbinding met je authentieke zelf, met de ander en het leven. Zo geef    je weer ruimte aan wie jij bent. Yoga brengt je naar een staat van diepe ontspanning, door de yogahoudingen herstelt een belangrijke balans zich in je lichaam: namelijk die tussen de twee kanten van je zenuwstelsel. Beiden zijn ze even belangrijk voor onze gezondheid. Het sympatische ('aan' stand) en het parasympatische zenuwstelsel ('uit' stand) beginnen door yoga als het ware een dans met elkaar, die je gezondheid ten goede komt. Sommige elementen van yoga stimuleren het 'aan' staan en andere elementen zorgen ervoor dat je lichaam in de rustmodus komt. De effecten van yoga werken nog lang na nadat je de mat verlaten hebt.

Ieder mens is anders. Ieder lichaam is anders. Ieders skelet is anders. Waar het om gaat is dat je stretch vindt die effect heeft en helend is voor jou. Voor jouw body, mind & soul. Jouw houding    vergelijken met die van een ander heeft dus geen zin. Het uitgangspunt bij yoga is dat je jezelf    bewust bent (wordt) van hoe je lichaam voelt tijdens de oefeningen. En wat je ook voelt het is allemaal goed. Het gaat er om dat je ontdekt en compassie voelt voor wat je lichaam kan. Iedere keer als je weer op je yogamat staat, word je je weer een stukje bewuster van je lichaam en daardoor ook van je geest. Er ontstaat meer ruimte in je lijf waardoor je eventueel vanzelf leniger word, een gevolg van yoga...

Voor mijzelf is yoga een reis, het neemt je mee in de magie van je lijf, er valt zoveel te ontdekken. Juist door bewust te ademen en de stilte toe te laten in jezelf ontstaat er ruimte voor meer rust, balans en nieuwe inspiratie.

Combineer Yoga met een Ayurvedische massage voor een ultieme ontspanning, doordat de energie optimaal kan stromen.

* Yin yoga

"Yin yoga is the calm in the storm"

Bij yin komen de volgende termen samen: diepe ontspanning, mobiliteit, versterking gewrichten en bindweefsel, stimulatie van levensenergie, mindfulness.

Bij yin ga je ruimte creëren in je bindweefsel en gewrichten door een houding voor langere tijd aan te houden (3 tot 5 min ) daardoor bereik je het stugge bindweefsel. Omdat we de houdingen voor langere tijd aanhouden is er genoeg ruimte om rustig in de houding te komen. Voor de juiste houding maken we gebruik van kussentjes, bolster, blok, dekentje om het lichaam te ondersteunen. Eenmaal in de houding mag je jezelf toestaan om je over te geven en de zwaartekracht toe te laten. Hoe meer zwaartekracht  hoe groter de spierontspanning en hoe dieper de inwerking op het bindweefsel is. De yin houdingen stimuleren de meridianen waardoor er betere doorstroming van de levensenergie plaats vind. Er is in de houding alle ruimte om je lijf te voelen. Juist door langere tijd in rust en stilte door te brengen neemt de weerstand, die je in eerste instantie vaak voelt, ook echt af. Je leert je eigen weerstand en ongemak kennen. Ook met afstand ernaar te kijken zonder er direct naar te handelen. We sluiten de les af met een eindontspanning, kopje thee en een inspiratiekaartje.

  • Bij yin yoga ligt de nadruk op de eigenheid van je lichaam, het maakt niet uit hoe de houding er bij jou uitziet. Het moet voor jou werken en jou de stimulatie geven in het aandachtsgebied ​dat je wilt bereiken. Elk lichaam is verschillend en heeft zijn eigen mogelijkheden. Je bent goed zoals je bent. 

  • Bij yin hoef je niet iets actiefs te doen om in de houding te komen. Juist door niets te doen gebeurd er wat.

  • Het bindweefsel raakt beter gehydrateerd wat de soepelheid bevorderd.

  • Ervaar de kracht van yin yoga

Ook in de yoga lessen maak ik gebruik van storytelling, gedichten, klankschalen. Allemaal fijne manieren om bewust maar ook juist onbewust het contact te maken met je hart en buik. De informatie komt binnen door de trilling en resonantie zonder dat het hoofd het altijd hoeft te begrijpen.

* Aroma Yin

 

Etherische oliën zijn hele geconcentreerde krachtige stoffen uit de natuur met verschillende therapeutische kwaliteiten. De oliën zijn een mooie verrijking bij yin yoga. Bewust ademhalen is een belangrijk onderdeel bij yoga. Als je een aangename geur ruikt, ga je meestal automatisch intenser ademhalen. Het inhaleren van de geur zorgt voor een reactie in de hersenen. Doordat het reukvermogen verbonden is met verschillende delen in de hersenen die je geheugen, emoties en hormonen regelen. Bepaalde geuren zorgen bijvoorbeeld voor meer ontspanning of gronding. De combinatie van beweging, ademhaling en geur creëert niet alleen een diepere maar ook een persoonlijkere beleving op de mat. Naast de aroma (o.a. Doterra)en een aantal zachte yin houdingen, kan de les ook worden gecombineerd met een klankschaal/rainstick, selfcare massage of een mindfulness schrijf opdrachtje. Ervaar deze heerlijke belevenis les als zijnde een welness moment voor jezelf. 

 

 

N.B. Etherische oliën zijn prachtig maar ook puur en krachtig. Het kan bepaalde emoties triggeren. Ben je bekend met allergieën, hoge of lage bloeddruk, astma/gevoelige luchtwegen, epilepsie dan zijn dat dingen waar rekening mee gehouden moet worden. 

187418511_4175326729184253_1047066984664

 

* Hatha yoga

Hatha yoga is de meest traditionele yogastijl en de basis waaruit andere yogastijlen zijn voortgekomen.

 

Hatha= de zon + de maan

Ha (zon) tha (maan). De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In de Hatha yoga komen die beide energieën samen. De hoofdingrediënten zijn lichamelijke beoefening (asana) en ademhaling (pranayama). Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af. Waar het bij yin draait om het bindweefsel is hatha gericht op de spieren.

De les start met een korte meditatie (om bij jezelf te komen in het hier en nu), ademoefening, warming-up, verschillende houdingen die  worden afgewisseld met ontspanning, zodat de houdingen ook geïntegreerd kunnen worden in het lijf. Het draait bij hatha om evenwicht en uiteindelijk wordt via inspannng en ontspanning toegewerkt naar een staat van balans en evenwicht.

 De les eindigt met een eindontspanning ( yoga Nidra) en een kopje thee met een inspiratie kaartje

*Privé yogales/coaching

Een privé les kan ontzettend fijn zijn bij o.a. persoonlijke aandacht op maat, fysieke klachten, stress, een vol hoofd, blessures, wanneer je liever niet in een groep yoga beoefent of een moeilijke periode doormaakt.

Tijdens een gratis intake (online) zal ik jouw persoonlijke wensen en behoeftes met je doornemen. Wat is er zoal mogelijk? Ik stem af waar jouw behoefte ligt, waar de knelpunten eventueel liggen en ga daar mee aan de slag. Dit kunnen oefeningen (houdingen) uit Yin zijn, hatha, restoritive, nidra gecombineerd met selfcare, mindfulness oefeningen, visualisaties. Maar ook een stukje energetische healing is mogelijk, gebruik van etherische olie. Met dit programma kunnen we dan in alle rust aan de slag met jouw eigen yoga avontuur.

188882849_4187453511304908_2439228316494

privé les/coaching 75 min: €70, gratis intake voordien.

Wanneer je dicht bij jezelf komt, ben je overal thuis

126813019_3683300208386910_1958430749537

Ik geef op dit moment les op locatie in Winterswijk bij Mariebo en in Barlo bij Yogaboerderij Bullens.  Voor meer informatie over het rooster en tarieven: www.mariebo.nl/www.yogaboerderijbullens.nl

Of stuur mij een berichtje voor verdere informatie.

136945548_3793048870745376_5296997003928
bottom of page